Auto

Musk, yılda iki milyon robotaksi vaat ediyor.

(dpa/fn)  Elon Musk, yıllardır kendi kendine giden Tesla’lar vaat ediyor – fakat hala yoklar. Ancak yatırımcılar, teknoloji milyarderinin yeni duyurularına tekrar heyecanla tepki veriyor.

musk, yılda iki milyon robotaksi vaat ediyor.

Elon Musk, Tesla’yı kendi kendine giden arabaların lider tedarikçisi yapma konusundaki büyük vaatlerini bir kez daha tekrarladı. Yıllık en az iki milyon adet özelleşmiş Robotaksi modeli “Cybercab” inşa edeceklerini, “sonunda belki dört milyon” olacağını, Musk taze çeyrek raporlarını tanıtırken söyledi. Musk, bu tahminin “en iyi tahmini” olduğunu belirtti. Ayrıca mevcut her Tesla elektrikli aracının zaten otonom sürüş yapabilecek şekilde olacağını söyledi.

Musk, Robotaksi’nin 2026’da daha büyük miktarlarda üretilmesi gerektiğini yineledi. Ancak 2016’dan beri Tesla’nın yakında otonom sürüşe sahip araçlara sahip olacağını defalarca duyuruyor. Fakat şu ana kadar, Tesla’nın “Otopilot” yazılımı, gelişmiş sürümünde bile, sürücünün direksiyon başında sorumluluk aldığı ve kontrolü devralmaya her an hazır olması gerektiği bir sürücü asistan sistemi olarak kalıyor.

Diğerlerinin Robotaksileri zaten var

Bu arada, Google’ın kardeş şirketi Waymo, dört ABD şehrinde haftada 100.000’den fazla yolculuğu, direksiyonda bir insan olmadan gerçekleştiriyor. Ancak, Waymo’nun sürücüsüz araca dönüştürdüğü Jaguarlar’da, daha fazla teknolojiye 100.000 dolardan fazla harcandı, bu da para kazanmayı zorlaştırıyor.

Öte yandan Musk, pahalı lazer radarlar yerine sadece kameralarla sürücüsüz arabalar yapmayı umuyor. Bu başarılırsa, Tesla’nın büyük bir maliyet avantajı olacak ve zaten birkaç milyon bu yeteneğe sahip araç yollarda olacak. Ancak birçok sektör uzmanı bunun gerçekten güvenilir bir şekilde mümkün olup olmadığını sorguluyor.

“`html

Dahili Testte Hizmet Uygulaması

Tesla, Silicon Valley’de çalışanları için otomatikleştirilmiş bir hizmeti zaten dahili olarak test ediyor, ancak direksiyonda güvenlik sürücüleri bulunuyor. Geçmişteki birçok süre dolmasına rağmen yapılan açıklamalar yatırımcıları heyecanlandırdı: Tesla hisseleri Çarşamba günü ABD’deki borsa sonrası işlemlerinde yaklaşık yüzde on iki artış kaydetti.

Musk’ın yaklaşık iki hafta önce Hollywood’daki bir gösteride tanıttığı “Cybercab” prototipi direksiyon veya pedallara sahip değildi. Böyle araçlar mevcut ABD kurallarına göre sadece özel izinle az sayıda yola çıkarılabiliyor. Ayrıca, otonom araçlar için düzenlemeler eyaletten eyalete değişiklik gösteriyor.

Musk, Trump’a Yakınlığına Güveniyor

Burada, eski Başkan Donald Trump’ı yeniden Beyaz Saray’a çıkarmak için Musk’ın desteği devreye girebilir. Trump, seçimi kazanması halinde Musk’ı devlet harcamalarını kontrol eden bir birimin başına getireceğini vaat etmişti. Eğer bu gerçekleşirse, otonom araçların onaylanması için ülke genelinde bir düzenleme yapılmasını sağlayacağını söyleyen Musk, “herkes için, sadece Tesla için değil” dedi. Gelecek yıl kendi kendine giden Tesla’ların Teksas ve Kaliforniya’da yollarda olacağını teyit etti.

“`

2025’te Daha Uygun Fiyatlı Model ile Satış Artışı

2025 yılının ilk yarısında Musk, nihayet daha uygun fiyatlı bir Tesla modelini piyasaya sürmek istiyor. Bunun, gelecek yıl satış büyümesini yüzde 20 ila 30 arasında artıracağı, elbette “büyük bir savaş” veya “aşırı yüksek faiz oranları” olmadığı sürece, dedi. Tesla, satışları sürekli olarak hızla artırdı – ancak 2024 yılı için teslimatların önceden belirlenmiş 1,8 milyon araç seviyesinin altına düşüp düşmeyeceği belirsiz.

«Cybertruck» Satışı Artıyor

Geçen çeyrekte teslimatlar yüzde altı artarak yaklaşık 463.000 araca ulaştı. Bunun büyük bir kısmını, yaklaşık 440.000 araçla, daha uygun fiyatlı 3 ve Y modelleri oluşturdu. Ancak yeni elektrikli pickup «Cybertruck» artık ABD’de satılan elektrikli araçlar sıralamasında üçüncü sıradaki yerini aldı, ancak Tesla net bir satış rakamı belirtmedi.

Çeyrek yıl satışları için Tesla analist beklentilerinin biraz altında kaldı. Gelirler, yıllık bazda yüzde sekiz artarak yaklaşık 25,2 milyar dolara yükseldi. Piyasalarda genellikle 25,4 milyar dolar civarında bekleniyordu. Burada, Tesla’nın içten yanmalı motorlu otomobil üreticilerine CO2 sertifikaları satışıyla elde ettiği paranın da etkisi oldu. Saf otomobil işinde gelirler yüzde iki artarak yaklaşık 20 milyar dolara çıktı.

Sonuç olarak, Tesla’nın kârı yıllık bazda yüzde 17 artarak yaklaşık 2,17 milyar dolara çıktı. Düzeltilmiş hisse başına kar 72 ABD senti oldu – analistler ise sadece 58 ABD senti beklemişti.

Bu içerik Almancadan Türkçeye otomatik olarak çevrildi.

TOP STORIES

Top List in the World