Auto

Tempo 30'daki daha fazla hız tartışması: Yeni StVO

(dpa/fn) Karayolları trafik yönetmeliğindeki değişikliklerle belediyeler artık otobüs şeritleri, bisiklet yolları ve 30 km/s hız sınırı bölgeleri oluşturma konusunda daha fazla imkana sahip. Otomotiv lobisi bunu karmaşık duygularla gözlemlemekte – ve şehrin dışına yönlenen trafiği bir argüman olarak öne sürmekte. Şehirler Birliği, kararlar konusunda daha fazla kendi takdir yetkisi talep ediyor.

tempo 30'daki daha fazla hız tartışması: yeni stvo

(erschienen bei VISION mobility von Johannes Reichel)

Otomobil sürücüleri derneği ADAC, Rheinland-Pfalz’da daha fazla 30 kilometre/saat hız sınırı bölgesi oluşturulması konusunda uyarıda bulunuyor. Yerleşim bölgelerinde hız sınırı kendini kanıtlamıştır. Trafik burada sakinleşir, yayalar ve bisikletliler kendilerini daha güvende hisseder, diye ADAC Mittelrhein sözcüsü Alman Basın Ajansı’na bildiriyor. Ana yollar üzerindeki okullar veya anaokulları önünde 30 kilometre hız sınırı uygulaması da mantıklı olabilir. Ancak ana yollar üzerinde genel bir 30 kilometre/saat hız sınırı negatif bir etki yaratıyor.

Umumi Alman Otomobil Kulübü sözcüsü, bu durumun, daha kısa sürüş süreleri vaat ettikleri için, yerleşim bölgelerinden geçen alternatif güzergahları daha cazip hale getirdiğini açıklıyor. 50 kilometre hızla ise ana yollar trafiği toplamaya devam edebilir. «Bu yollarda trafik akmalı ki başka yollara kaymasın, çünkü bunu gerçekten kimse istemez.» Ayrıca, düzenli akan trafik, sıkça yavaşlayan ve tekrar hızlanan araçlardan daha az gürültü üretir.

StVO değişikliği, daha fazla 30 km/s hız sınırı bölgesi oluşturulmasına olanak sağlıyor

Yol trafiği yasasındaki yeni düzenlemeler nedeniyle belediyeler, otobüs yolları, bisiklet yolları ve 30 km/s hız sınırı bölgeleri oluşturma konusunda daha fazla imkana sahip. Hız sınırı belirli koşullara bağlı. 30 km/s hız sınırı bölgeleri örneğin kreş, okul, huzurevi veya hastanelerin yakın çevresinde kurulabilir. Karayolları trafik yönetmeliğindeki değişikliklerle bu imkanlar oyun alanları, yaya geçitlerinin çevresi ve “yoğun kullanılan okul yolları”na kadar genişletiliyor – yani sadece okulların önünde değil, aynı zamanda okula giden yollarda da trafik yavaşlatılabilir. İki 30 km/s hız sınırı bölgesinin de daha kolay birleştirilmesine izin verilmeli. Daha önce maksimum 300 metre mesafede olabilirken, şimdi bu mesafe 500 metreye kadar çıkabiliyor. ADAC, bu düzenlemelerin her zaman orantılı olması gerektiği konusunda uyarıyor. Güvenliğin yanı sıra trafik akışında da aksamalara yol açmamalı, ayrıca toplumda kabul görmelidir. Basitçe yeni işaretler konularak çözülemez.

«Trafik katılımcıları, neden bir caddede 30 km/s ve 50 km/s deÄŸil olduÄŸunu anlamalıdır.»

Belediyelerden 32 Yavaşlama Talebi

Rheinland-Pfalz eyaletindeki belediyelerden, sakinleri gürültü ve egzoz gazlarından korumak amacıyla, 30 km/saat hız sınırı bölgeleri için birçok başvuru yapıldı. Ulaştırma Bakanı Daniela Schmitt (FDP), Mainz’de AfD fraksiyonunun parlamenter bir soru önergesine verdiği yanıtta, geçen yılın başından bu yana Eyalet Hareketlilik Dairesi’ne 32 başvurunun ulaştığını bildirdi. On bir durumda izin için yeşil ışık yakıldığı, beşinde ise reddedildiği belirtildi.

16 başvurunun hâlâ işlemde olduğu açıklandı. Bakanın belirttiğine göre, Bad Dürkheim ilçesi dört tane 30 km/saat hız sınırı bölgesi, Mainz-Bingen ve Rhein-Pfalz ilçeleri ise ikişer tane kurabilir. Ayrıca Ahrweiler, Bad Dürkheim ve Rhein-Lahn ilçelerine izinler verildi. Yapılan 32 başvurudan beşi sadece gece saatlerinde izin verilen hızın saatte 30 kilometreye düşürülmesini içeriyordu.

Yolların üst seviye trafik otoritesi olan Eyalet Hareketlilik Dairesi, gürültü ve egzoz gazlarından halkı koruma önlemleri karayolu trafik düzenlemeleri temelinde başvurulursa, onay vermek zorundadır. Bakanın belirttiğine göre, bir yol kesimindeki somut beklenen azalma etkileri, Almanya’daki karayolu trafik gürültüsü için bağlayıcı bir tahmin modeli ile hesaplanmaktadır. İzin verilen azami hızın 50’den 30’a düşürülmesi, bu hesaplamalarda ortalama olarak denilen ortalamaya dayalı seviyenin bir ila dört desibel arasında azalmasına yol açmaktadır.

Kırsal Bölgelerdeki Özel Durum

Özellikle ana ulaşım akslarının bulunduğu kırsal bölgelerde, ana trafik akışları yerleşim merkezlerinden geçiyor. ADAC, hızın düşürülmesinin seyahat süresini uzatacağını vurguluyor. «Güvenlik unsuru ile birlikte bunun da dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.» İş yerine, okula veya benzer yerlere daha uzun bir yolculuk, potansiyel yeni sakinler ve işletmeler için bir yerin çekiciliğini azaltır.

«Hızın 30 km/s’e düşürülmesi havayı temiz hale getirmez, aksine: Çalışmalar, hız 30 km/s iken kirletici seviyelerinin bazen 50 km/s’ye göre daha yüksek olduÄŸunu gösteriyor,» diye devam ediyor ADAC. Trafik gürültüsünü azaltmak isteyenlerin birden fazla noktaya odaklanması gerekiyor. «Bu hedef sadece, araç teknolojisinden trafik planlamasına kadar uyumlu bir dizi bireysel enstrümanla eriÅŸilebilir.»

Girişimciler Ana Ulaşım Yollarının Kapasitesine Dikkat Çekiyor

«Temel olarak, okullar veya oyun alanları önünde trafik güvenliÄŸini artırmak için belirli alanlarda hız limitlerine duyulan ihtiyacı anlıyoruz,» diyor Landesvereinigung Unternehmerverbände’nin genel müdürü Karsten Tacke. «Aynı zamanda, özellikle kırsal bölgelerdeki iÅŸletmeler için ana ulaşım yollarının kapasitesinin korunması son derece önemlidir.» Ayrıca, bu tür hız limitleri kesinlikle yasal sürüş ve dinlenme süreleri ile ilgili sorunlara neden olmamalıdır. Hız limitlerinin emisyonların azaltılması, gürültü veya hava kirliliÄŸi üzerindeki etkileri de net deÄŸildir. «Dolayısıyla, bu tür önlemlerin kapsamlı ön araÅŸtırmalar sonucunda uygulanması hayati önem taşır,» diye vurguluyor Tacke. Ayrıca, yerel mal ve ürün trafiÄŸinin engellenmemesi için yükleme alanlarının korunması da önemlidir.

Belediyelerin Çatı Organizasyonu Daha Fazla Karar Özgürlüğü İstiyor

Şehirler Birliği ise karayolu trafiği yasasındaki yeni düzenlemeyi kapsamlı bir şekilde destekledi. Belediyelere daha fazla 30 km/s hızı uygulamak için daha geniş hareket alanları sağlanmasının çok olumlu olduğunu belirtiyor, dpa’ya konuşan Genel Müdür Direktör Lisa Diener. Belediyelerin çatı organizasyonu, şehirlerin ulaşım, sağlık politikası hedeflerini ve şehir gelişimini uygulayabilmesi için daha fazla karar özgürlüğü istiyor.

Bu içerik Almancadan Türkçeye otomatik olarak çevrildi.

TOP STORIES

Top List in the World