Tesla

Film şirketi, Robotaxi gösterisinin ardından Tesla ve Musk'a dava açtı.

(dpa/fn) Elon Musk, Tesla’nın Robotaksi’sinin tanıtımında mutlaka ünlü bir filmden bir görüntü göstermek istedi. Hak sahipleri reddetti – bu yüzden bir yapay zeka taklidi yapıldı. Ve şimdi bir dava var.

film şirketi, robotaxi gösterisinin ardından tesla ve musk'a dava açtı.

Elon Musk’un Tesla’nın Robotaksi tanıtımına «Blade Runner 2049» filmine bir gönderme eklemekteki takıntısı, hukuki bir sonuç doğurdu. Yapım şirketi Alcon Entertainment, tanıtımın gerçekleştiği Hollywood stüdyosu Warner Bros. ile birlikte Tesla ve Musk’a dava açtı.

2017 yılında çıkan «Blade Runner» devam filminde, bir çevre felaketi ve medeniyetin çöküşü ile apokaliptik bir dünya tasvir ediliyor. Aynı zamanda, filmde Yapay Zeka’ya sahip otonom bir araç da yer alıyor.

Orijinalin Yerine Sözde Yapay Zeka İmitasyonu

Musk etkinlikte, filmi sevdiğini söyledi – ancak yaşamak istediği geleceğin bu olmadığını belirtti. Bunun üzerine, uzun bir mantoya sahip bir adamın kum fırtınasına baktığı bir görüntü gösterildi. Arkada, turuncu bir gökyüzünün önünde gökdelenlerle dolu bir şehir silueti görülüyor. Alcon, bunun izleyicilerin zihinlerinde filmden benzer bir görüntüyle bağlantı kurma girişimi olduğunu düşünüyordu – prodüksiyon şirketi bu görüntünün kullanılmasını reddetmişti.

Alcon, hak sahibiyken, Warner Bros. «Blade Runner 2049» filminin dağıtımını yaptı. Film şirketine göre, Tesla etkinlikten sadece birkaç saat önce, bu ünlü görüntünün sunumda kullanılıp kullanılamayacağını sormuştu. Dava dilekçesinde, Alcon’un bunu reddettiği belirtiliyor.

Film şirketi Musk ile hiçbir şey yapmak istemiyor

Alcon, gerekçe olarak Musk’ın siyasi faaliyetlerine ve bazen “nefret söylemine” kaydığı belirtilen davranışlarına işaret ediyor. Ne teknoloji milyarderiyle ne de herhangi bir şirketiyle ilişkilendirilmek istenmediklerini belirtiyorlar. Şimdi ise yine de bu durum gerçekleşti çünkü Musk’ın sunumu için yapay zeka yazılımı yardımıyla benzer bir görsel oluşturulmuştu. Tesla’dan davayla ilgili olarak henüz bir tepki gelmedi.

Film şirketi, Musk ile izinsiz bağlantının işlerine zarar verdiğini savunuyor ve tedbir kararı ile tazminat talep ediyor.

Musk, on gün önceki etkinlikte direksiyonda insan olmaksızın yolcu taşıyacak otonom bir elektrikli araba gösterdi. Tesla, üretime muhtemelen 2026 yılında başlamayı planlıyor ve özel alıcılar için arabanın maliyetinin 30.000 dolardan az olmasını hedefliyor. Musk, sekiz yılı aşkın bir süredir otonom araçlar vaat ediyor.

Bu içerik Almancadan Türkçeye otomatik olarak çevrildi.

TOP STORIES

Top List in the World